Ardei Copți La Cuptor –
Bine v-am găsit și La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sf.Maria !!!!
Încep ziua cu postarea pe blog a metodei de coacere a ardeilor,în cuptor,cu cât mai multe explicații,pe înțelesul tuturor. O metodă bună pentru cei care stau la bloc(fără fum și miros)și nu au posibilitatea de a coace direct pe jar sau grătar cu lemne(chiar dacă gustul nu-i același, improvizăm cât mai aproape) . Poate părea muncă de chinez la început dar am satisfacția că se coc toți în același timp.
Chiar dacă am postat întâi multe poze pe grupuri ( îmi place să împărtășesc și cu alții,ceea ce fac cu drag),am decis că trebuie să existe și pe blog ,despre cum să coci cât mai mulți ardei,în cuptor. Nu pot spune că eu am inventat aceasta metodă…am văzut o poză pe site-ul unei rusoaice și am priceput despre ce-i vorba și am pus în aplicare imediat ,să văd dacă merge…și a mers
Cel mai mult ,am pus 3 kg de kapia,odata si tot n-am umplut grătarul ( cred ca intră cam 5 kg). Prima dată am încercat cu ardei grași ,pentru că abia îi cumpărasem când am descoperit metoda,apoi am încercat cu kapia roșii și galbeni.Deci,avem nevoie de agrafe de birou,metalice ( cele cu plastic,riscăm să se topească ) și ardeii de care vrem să coacem. Agrafele ,le răsucim cu grija ,sa nu se rupă, deschizandu-le larg ,obținând 2capete.Unul ,îl înfigem exact in mijlocul codiței ardeiului ( dacă intră greu,înțepam întâi cu o scobitoare) iar celalalt capăt ,il agățăm de grătarul aragazului. La mine,flacăra cuptorului este pe mijloc și am așezat ardeii pe mijlocul grătarului (la prima încercare,când am avut mai puțini) iar când am băgat 3 kg o dată ,am pus de la mijloc către margini.
Daca mi s-a părut că s-au făcut mai repede în mijloc,am mutat cu grijă să nu mă ard la mâini,pe cei din margine către centru. Eu,am un aragaz normal,cu grill ( adică flacără si jos si sus),fara gradații ,pe butelie ( așa merge în zona în care stau) și am aprins focul întâi jos,pișcând puțin mai mult decât minim.Am lăsat atât cât am văzut prin geam ,că s-au rumenit vârfurile, până spre jumătatea ardeilor.Am oprit focul jos si am aprins sus,lăsând cât să se rumenească și pe lângă cotor. Eu nu am pus tava cu apa în cuptor,pentru ca m-am gândit că încetinește timpul de coacere și nu are putere flacăra să-i rumenească.Chiar dacă au curs doar vreo 2 picături de zeamă,am preferat sa le șterg imediat cum am terminat de copt.
Am observat că s-a umflat pielița toată pe ardei,apoi am scos cu grija grătarul și am pus pe masa,am luat ardeii ( cu mare grija sa nu mă ard) și i-am pus într-un castron,acoperind cu un capac sau prosop.O tură am presărat sare pe ei,altele fără…se comporta la fel.Am lăsat vreo 15-20 min apoi am decojit cu mare plăcere,pentru că se lua pielița în fâșii lungi,ca atunci când ești ars de soare . Ardeii rămân foarte curați.
I-am pus în castron,am presărat sare,ulei si oțet și a ieșit o minune de salată servită simplă,dacă ținem post sau alături de o bucata de carne . Ar mai fi o chestie de gust,de exemplu ,soțului meu îi plac ardeii copți,cu coaja cu tot,ceea ce îmi ușurează mie munca …eu ii prefer fără coaja Deci,odată copți,ardeii pot fi consumați imediat ,sub forma de salată sau diferite mâncăruri ( mâncare de ceapa cu ardei întregi , mâncare de ceapa,kapia si pui ). Sau pot fi puși in pungulițe ,cât pentru o salată,la congelator…sau alte metode de conservare. Acestea fiind spuse,va doresc spor la treaba…si vă aștept cu commenturi sau întrebări despre orice nelămurire.
Am mai facut o tura și au intrat 5kg ardei 🙂
Edit azi 27 aprilie , cu alta tură de ardei copți